Çocuğunuzun düşünce becerilerini geliştirin!

Çocuğunuzun üst düzey düşünme becerileri, ne yaptığının farkında olmasıyla başlayan bir süreçtir. Bu nedenle çocuğunuza yaptığı her şeyden sonra “Bunu nasıl yaptığını bana anlat” demelisiniz. Böylece ürettiği stratejik çözümler ile ilgili farkındalığı artar, ezbere yaşamaktan uzaklaşır. Üstelik başardığı şeyi birilerine anlatmanın ve kendisiyle gurur duymanın keyfini yaşar. İşte, Pedagog Yrd. Doç. Dr. Tamer Ergin ve Yrd. Doç. Dr. Hatice Ergin’in size tavsiyeleri.

Öncelikle ona bol bol kitap okuyun. Böylece kelime haznesi gelişir ve okuduğunu anlaması kolaylaşır. Ona hikaye ya da masal anlatın ki, olayların ardıl dizilimini anladığında iki-üç aşamalı problemlere hazır bir hafıza yapısı oluşsun. Kitap karıştıran, inceleyen, resimlerine merak duyan bir çocuk olsun ve sonraki yıllarda tarih kitabını karıştırmak alışık olmadığı bir davranış biçimi olmasın.

Çocuğunuzla birlikte bol bol resim yapın. Ufak yaşlarında yapacağı resimler sayesinde, sonradan okuyacağı fen derslerindeki semboller, birer imge olarak gözünde kolay canlanabilir.

Ona bol bol müzik dinletin. Bu sayede gelişecek ritim algısı ile ritmik olarak sayıları saymaktan keyif alsın.

Çocuğunuzla birlikte oyun oynayın. Böylece çocuğunuz kurallara uymayı, yönerge almayı sizden öğrensin.

Yemek masasını birlikte hazırlayın. Evdeki kişi sayısı kadar tabağı, masada birebir eşlesin. Tabak sayısını bulduğunda, kaç kaşık konulması gerektiğini söyleyebilsin. İki misafir daha yemeğe geldiğinde, masaya neleri ve ne kadar sayıda ilave edebileceğini çözebilsin.

Birlikte tamir yapın. Sizden sorun çözme yöntemlerini izleyerek öğrensin.

Çocuğunuzla bazı konuları tartışın ki sizden stratejik düşünmeyi, sorunlara ve problemlere alternatif çözümler üretmeyi öğrenebilsin. Çocuğunuzla şakalaşın, böylece estetik duyarlılık kazanabilsin, daha derin düşünen, duygularını kontrol edebilen, problemler karşısında kendine güvenen akademik benlik algısı yüksek biri olsun.

Arkadaşlarıyla oynasın, spor yapsın. Takım sporlarına özellikle yönlendirin. Böylece grup içinde organize olmayı başarabilir. Unutmayın ki toplama işlemi, sayısal sembolleri kullanmadan önce başlayan bir süreçtir.

Birlikte balık tutmaya gidin ki dikkat performansı artsın. Balık beklerken gelişen sebat duygusu, dikkatindeki devamlılık performansını etkilesin ve süre uzadıkça ortaya çıkan hata yapma olasılığı azalsın.

Kaynak: Pedagog Yrd. Doç. Dr. Tamer Ergin ve Yrd. Doç. Dr. Hatice Ergin

paylasimbilgisi

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.