Kendimize Söylemekten Vazgeçmemiz Gereken Yalanlar
Zihin gerçek bir sihirbazdır. Bazı durumlarda bize doğru olmadığını bildiğimiz halde bile, doğruymuş gibi gözüken gerçek bir yanılsama sunar.
Zihnimizde canlanan bu yansımalar tarafından kendimizi korku, mantık ve alışkanlıklar arasındaki bir kurguda buluruz. Bu kurgular ise gerçek potansiyelimizi sınırlayan etkenlerdir. Şimdi ise bir anlık duraksayıp “Sürekli geride kalmama yol açan, kendime söylediğim yalanlar neler?” diye kendinize sorun ve zihninizi incelemeye başlayın…
Kendinize çok sık söylediğiniz ve farkında olmadan kendi mutluluğunuza engel olan yanılsamaların bir listesini yaptık;
1) Beni Ben Yapan Duygu ve Düşüncelerim!
Güçlü bir duygu seline kapıldığınızda kendinizi hiç olmadığı kadar savunmasız mı hissediyorsunuz? Duygularımız bizi biz yapan şey mi? Bizi güçsüz kılacak kadar değil. Eğer duygu ve düşüncelerimizden ibaret olsaydık, onlar yok olduğunda bizde yok olmaz mıydık? Ama olmuyoruz. Düşünceler, duygular ve heyecanlar zamanla kaybolup gider, seni sen yapan şeyler bunlar değildir.
2) Risk Almaya Değmez
Birçok kişi kendi güvenliği için bir arayış içerisindedir, fakat gerçekte kimse bunu kesin bir şekilde elde edemez, bu konudaki belirsizlik çok daha kesindir. Herkes sürekli bir değişim halinde yaşıyor. Eğer sürekli güvenli bir yaşamı seçip, risk almazsak sonucunda hiçbir garantisi olmaz. Yaptığınız seçimler her şeyin ve herkesin üzerinde olsun, hatta sevdiklerinizin bile. Eğer her şeyden önce kendinize değer vermezseniz ilişkilerinizde en çok acı çeken taraf siz olacaksınız.
3) Mutluluk Materyal Bir Başarıdır
Mutluluk asla satın alınamaz. Hayatımız boyunca bizi ücretsiz olarak gerçekten mutlu edecek olan şeyler: aşk, kahkaha, anı yaşamak, şefkat, minnet ve merhamet duygularıdır.
4) Şişmanım, Çirkinim, Kısayım!
Etrafınızda her zaman sizden daha komik, daha başarılı ya da daha güzel görünümlü birileri olacaktır. Asla ve asla çevrenizde görmüş olduğunuz yansımalarla yaşamamalısınız. Hayatın geçici olduğunu unutmayın, fiziksel görünümünüz zaman içerisinde er ya da geç sizi hayal kırıklığına uğratacaktır.
5) Yine Ben Suçluyum
Kendinizi kurban olarak görmekten vazgeçmelisiniz. Kendiniz dışında herkesin sorumluluğunu içinizde hissetmek nasıl bir duygu olurdu? Hepimiz sorumluluk almayı seviyoruz, hatta ilişkilerimizde sık sık birçok şeyi görmezden gelip, sorumluluğu kendi üzerimize yüklüyoruz. Yaptığınız hatayı kabullenmek, bir başkasının hatasını ise kabullenmesi için yardımcı olmak ilişkilerin kuvvetli ve güvenilir olmasını sağlayacaktır. Bir başkasının hatasını üzerinize yüklemek size gereksiz bir sorumluluk yükleyecek ve stresli hissetmenize yol açacaktır.
6) Kimseye İhtiyacım Yok, Arkadaşlarıma Bile!
Dostluklar birçok kez çocuk ya da iş gibi diğer önceliklerin arkasında kalacaktır. Bu konuda bir çaba harcamamak ise büyük bir hata olacaktır. Arkadaşlar sağlığınız için iyidir. Güzel günlerde eğlenirken, kötü gününüzde yanınızda olup size destek sağlayabilir. Arkadaşlar stresi azaltır, mutluluğu artırır ve yalnızlığı önler.
7) Geleceğe Geçmiş Karar Verir
Geçmişe tutunmaya çalışmaktan ve geçmişte olan eylemlerden dolayı kendinizi suçlu hissetmekten vazgeçin. Hepimiz hata yaparız, doğruları öğrenmenin yolu hata yapmaktan geçer fakat siz hatalarınızdan ibaret değilsiniz.
8) Yalnızım
Eğer yalnız, üzgün veya canı yanmış hissediyorsanız zamanla böyle olduğunuza inanacaksınız. Kendinizi hangi psikolojiye sokmak istiyorsanız, istemeseniz bile farkında olmadan bu duruma eğilimli bir hale gelebilirsiniz.
9) Mükemmel Olmam Gerekiyor!
İyi bir iş çıkarmak ve bunu takıntı haline getirmek arasındaki dengeyi bulun. Mükemmeliyetçilik stres, karamsarlık, saplantılar ve suçluluk benzeri kötü duyguların oluşmasına neden oluyor. Sadece etrafınızdaki herkes gibi kendinizin de insan olduğunu unutmayın.
10) Her Konuda Endişe Etmeden Duramıyorum!
Olaylara olan bakış açınızı standartların dışında değerlendirmek fark yaratabilir. Endişe etmek, acı çekmek, korku ve benzeri duyguların kötü düşüncelerden gelebileceğini düşündüğünüzde olaylara bakış açınız da değişecektir. Kendinize başka bir yolu olabileceğini, her zaman sakin kalmanın çok daha faydalı olduğunu hatırlatın. Düşüncelerinizi tanıyın, kendinize sorular yöneltmekten ve düşüncelerinizi değiştirmekten korkmayın.
Kaynak: Doktor Sensin
Yeni makalelerden haberdar olmak için bültenimize abone olabilirsiniz. [wysija_form id=”14″]
Yorumlar