Mutlu çocuklar yetiştirmek için…?
Çocuğunuzun hak ettiği anne-baba olabilmek, onu özgüvenli, hem psikolojik hem fizyolojik olarak sağlıklı, kendine güvenli ve mutlu bir birey olarak yetiştirebilmek için önce anne-baba olarak bizlerin sağlıklı olmamız gerekiyor.
Günümüz şehir yaşantısının ağır koşulları, maddiyatla ilgili sıkıntılar ve daha pek çok faktör tahammül seviyemizi aşağılara doğru çekiyor ve çoğumuz maalesef istemeden de olsa çocuklarımıza yeterli güleryüz ve sabrı gösteremiyoruz.
Oysa mutlu çocuklar yetiştirebilmek için önce bizim mutlu ve pozitif olmamız gerekir. İyi de bunu nasıl başaracağız? Dediğinizi duyar gibiyim.
Kısaca bazı ipuçlarından bahsedelim:
- Değişebileceğimize inanarak: Çoğu insan gerek kendini gerekse içinde bulunduğu koşulları değiştiremeyeceğine inanmayı seçer. Ne yaparsam yapayım durum bu, değiştiremem der. Bu da değişim için gerekli adımları atmalarını engeller. Bu yaştan sonra nasıl değişeyim? Ben niye değişiyorum, onlar değişsin, bu koşulları değiştirmek benim elimde değil, ben ne yaparsam yapayım değiştiremem” gibi cümleleri sıklıkla duyarız.
- Olumlu düşünme egzersizleri yapmak: Olumsuz düşünmek bir alışkanlıktır. Daha önce defalarca yaptığımız şeyler bir süre sonra beyinde alışkanlık haline gelir. Olumsuz düşünmek için de bu geçerli. Yani siz genelde olumsuz düşünüyorsanız, hayatta karşınıza çıkan olayların hep kötü yönüne odaklanıyorsanız, genelde felaket bekleyen bir haliniz varsa bu artık sizin için bir alışkanlık haline dönüşmüş demektir. Peki, bu değiştirilemez mi? Elbette değiştirilebilir. Ancak değiştirmek çaba ister 🙂 Bunu bir spor egzersizi gibi düşünün. Kas yapmak için düzenli ve sürekli egzersiz yapmak gerekli aynı şey beynimizin olumlu düşünme kaslarını geliştirmek için de gerekli.Bunu deneyin: Bugünden itibaren 3 hafta boyunca her gün o gün için şükrettiğiniz ve iyi ki olmuş dediğiniz 3 maddeyi yazın. Her gün değişik maddeler yazmak zorundasınız. Aynı maddeyi farklı günlerde yazamazsınız. Bu oldukça başarılı bir düşünme egzersizidir ve 3 hafta içinde “iyi ki” dediğiniz ve şükrettiğiniz olayların sayısının nasıl hızla arttığını göreceksiniz. Çok basit ancak etkili bir çalışmadır.
- Gevşeme Egzersizlerini Öğrenin: Günümüzün modern şehir yaşamında beynimize çok sayıda veri girişi oluyor ve beynimiz sürekli beta dalga boyunda çalışıyor. Beta dalga boyunda vücut sürekli tetiktedir. Bu da sürekli olduğunda beraberinde bağışıklık sisteminin zayıflamasını, kaslarda sürekli gerginlik ve ağrı oluşmasını, kişinin kendini sürekli tehdit altında hissetmesini, kaygı, endişe ve stres halinde olmasını getirir.
Beynimizi Beta dalga boyundan daha sakin ve huzurlu hissedeceğimiz alfa dalga boyuna almayı öğrenebiliriz. Peki bu nasıl olacak, nefes egzersizleri ve meditasyon bunun yollarından biridir. Her gün sadece 10 dakika nefes egzersizi yaparak ya da meditasyon yaparak hem zihninizde hem de bedeninizde çok büyük değişimler görebilirsiniz. Düzenli uyguladığınız takdirde çok daha dingin bir zihin yapısına kavuştuğunuzu, eskisi kadar kolay sinirlenmediğinizi, stres kaynaklı ağrı ve şikayetlerinizde azalmalar olduğunu göreceksiniz.
Olumlu düşünme teknikleri ve gevşeme egzersizleri ile ilgili daha detaylı bilgi ve uygulama örnekleri için Stresle Başetme Teknikleri Video Eğitimimizi internet üzerinden izleyebilir ve öğrenebilirsiniz. Bunun için tıklayın : http://www.zihinselgelisim.com/course/stresle-basetme-teknikleri/
Kaynak: Psk. Özlem Tokgöz ÖZSOYLAR
Yorumlar